Okey docs

Biochemische analyse van bloed: de voorbereiding, de levering regels, decodering resultaten

Biochemische analyse van bloed

Biochemische analyse van bloed - dit is een van de meest informatieve wijze van bloedtesten.Deze techniek maakt het mogelijk om de functionele activiteit van organen en systemen objectief te beoordelen en te bepalen: of de afwijkingen in de basis stofwisselingsprocessen.De test maakt het mogelijk om te zien of het lichaam niet te voelen in sommige micronutriënten.

Sinds bloed biochemische analyse is gewoon onmisbaar voor het identificeren van de set van pathologieën, de patiënt om hem in bijna elke kwaal gezonden.Resultaten van het laboratoriumonderzoek zijn meestal beschikbaar reeds op dezelfde dag of de volgende.

Analyse van bloed biochemische

Welke indicatoren getest in de biochemische analyse van bloed bij volwassenen?

Opmerking : gegevens bij kinderen en bij volwassenen kan heel anders zijn.

bilirubine( totaal) een pigment dat verschijnt als gevolg van de vernietiging van hemoglobine, myoglobine en cytochromen.Het hoge niveau kan een aanwijzing zijn van de vernietiging van erytrocyten in hemolytische anemie achtergrond of ernstige leveraandoening pathologieën - hepatitis( met inbegrip van virale. .) of cirrose.Bilirubine is ook verhoogd als er obstructie van de galwegen en de uitstroom van gal is moeilijk.

normaalwaarde 3,4-17,1 pmol / l.

directe bilirubine - fractie, waarvan de concentratie toeneemt wanneer een ontlading tackle gal midden obturatie( occlusie) galwegen.Normaal

indicatoren variëren 0-7,9 mol / l.

ongeconjugeerd bilirubine - het verschil tussen de nummers van vrije en geconjugeerde bilirubine.Hij staat op een versnelde afbraak van rode bloedcellen in de achtergrond van malaria, hemolytische anemie.

De referentiecijfers: & lt;19 umol / l.

AST( AST, aspartaat aminotransferase) - een van de meest belangrijke enzymen bisintez die voorkomt in de lever.In bloedplasma is aanwezig in minimale hoeveelheden, omdat dit enzym normaliter de hepatocyten wordt afgezet.De toename van AST concentraties kan wijzen op grotere problemen de lever.

veroorzaken een toename van deze parameter mogelijk, die een grote hoeveelheid acetylsalicylzuur of orale anticonceptiva.

verzoek indicatoren AST:

  • vrouwen - tot 31 U / l;
  • mannen - tot 37 U / L.

Testing bloedsuikerspiegel - deze studie, die vooral bij de diagnose van diabetes.Van zijn prestaties hangt grotendeels af van de keuze van de therapeutische tactiek.Data-analyse van de bloedsuikerspiegel en helpen de doeltreffendheid van de maatregelen te evalueren.suiker niveaumeting is uiterst belangrijk in overgewicht en zwangere vrouwen in verschillende stadia van de zwangerschap.

Bloedglucose - decodering bij volwassenen en kinderen( norm)

Leeftijd

glucosegehalte mmol / l

& lt;14

3,33 - 5,55

14 - 60 jaar

3,89 - 5,83

60 - 70 jaar

4,44 -6,38

& gt;70 jaar

4,61 - 6,10

ALT( alanine aminotransferase) - een enzym biosynthese proces dat plaatsvindt in de lever.Het enzym wordt afgezet in de hepatocyten, zodat het plasma is zeer klein.De reden voor de toename van ALT kan worden uitgedrukt hartfalen, of overlijden van de levercellen tegen een achtergrond van cirrose of hepatitis.

waarde van het normale ALT :

  • vrouwen - tot 34 U / L;
  • mannen - tot 45 U / L.

Gamma GT ( gamma-glutamyl) - een enzym in de cellen van de alvleesklier en de hepatocyten.De reden gamma GT groeiniveau kan pancreatitis, hepatitis B en alcoholmisbruik.

Gemiddeld enzym inhoud:

  • Men & lt;55 U / l
  • Women & lt;38 U / L

alkalische fosfatase - een verbinding die in vele organen en weefsels van het menselijk lichaam.Van het grootste belang is om het niveau van de lever en het skelet vormen van het enzym te bepalen.

normale waarden voor fosfatase: 30-120 U / L.

cholesterol( totaal cholesterol) - essentiële vetzuren verbinding bloed dat binnenkomt via het voedingskanaal( ongeveer 20%), en gedragen in de hepatocyten.

normaal in het bloed 3,2-5,6 mmol / l.cholesterol.

low density lipoproteïne( LDL) - een van de meest gevaarlijke vormen van vetten.Ze hebben een uitgesproken atherosclerose, dat wil zeggen, waardoor de vorming van atherosclerotische plaques op de wanden van bloedvaten.LDL-cholesterol wordt overgebracht door vervoer naar vasculaire cellen.

normale LDL indices: 1,71-3,5 mmol / l.

Triglyceriden - neutrale vetten die in het plasma aanwezig zijn.Hun aantal is een belangrijke indicator van een belangrijk proces van het vetmetabolisme.

normale triglyceriden 0,41-1,8 mmol / l.

Totaal eiwit - een indicator van de totale hoeveelheid eiwit in het bloed.De daling wordt waargenomen in een aantal van de uitscheidingsorganen, vergezeld van proteïnurie.

Verbetering van voldoende eiwit voor typische infectieziekten en auto-immuunziekten en ziekten van het bloed.

Normaliter het eiwit aanwezig in een hoeveelheid van: 66-83 g / l.

albumine - belangrijkste eiwit in het bloed, het is goed voor ongeveer 50% van het bloed eiwitten.Verminderen van de hoeveelheid albumine is een symptoom van een aantal aandoeningen van het spijsverteringsstelsel.Het verhogen van de albumine is een gevolg van uitdroging.

normaalwaarde van albumine: 35-52 g / l ureum

- is het eindproduct van eiwitmetabolisme.Ureum in de urine het lichaam verlaat, dwz. E. uitgescheiden door de nieren.concentratie van ureum - is een belangrijk diagnostisch indicator van de functionele activiteit van de nieren.

Normaalwaarden ureum: 2,8-7,2 mmol / l.

Creatinine - deze verbinding, die grotendeels afhangt van de energie-uitwisseling die in de spiervezels.Deze verbinding wordt uitgescheiden door de nieren enige derhalve de bepaling van het niveau in het bloedplasma onthult problemen de urinewegen.

normale waarden van creatinine :

  • mannen - 62-115 mmol / l;
  • vrouwen - 53-97 pmol / l.

chloor( Cl) - een van de belangrijkste elektrolyten in de geïoniseerde toestand.Uit het hangt af van de stabiliteit van de waterbalans elektrolyt en een normale pH van de interne milieu te handhaven.

Normal aflezingen Chloor: 98-107 mmol / l.

Kalium( K +) - een essentiële elektrolyten, voornamelijk in de intracellulaire ruimte. Verhoogde kaliumconcentratie begeleidt chronisch en acuut nierfalen waarin een dysurie of anurie.

Normale waarden voor kalium: 3,5-5,5 mmol / l.

natrium( Na +) - elektrolyt is voornamelijk aanwezig in de extracellulaire vloeistof;sommige natrium in cellen.Het element belast watermetabolisme, bloeddruk en de werking van een aantal spijsverteringsenzymen.

De referentiecijfers natrium: 136-145 mmol / l.

C-reactief proteïne( CRP) bloed actief inspelen op elke inbreuk op de integriteit van de weefsels.Detectie reactief eiwit een onvoorwaardelijke symptoom van ontsteking, beschadiging of het inbrengen van het infectieuze agens( in dit geval moet een bloedonderzoek voor antilichamen).

Normaliter C-reactief proteïne in het bloed kon at all.Limiet van normaal: 0-5 mg / l.

urinezuur - het eiwitproduct van het metabolisme in het lichaam.N getransponeerde van de bloedspiegel gemerkt aan nier- ziekten, waaronder - op nierstenen( uraatstenen).

De normale waarden van urinezuur:

  • men - 210-420 mmol / l;
  • vrouwen - 150-350 pmol / l.

Biochemische analyse bloedalbumine

IJzer - is onderdeel van hemoglobine, het dragen van zuurstof transport en depositie.Dit spoorelement speelt een belangrijke rol bij hematopoiese, t. E. Werkwijze van hematopoiese.

De referentiewaarden voor ijzer:

  • vrouwen - 8,95-30,43 mmol / l;
  • mannen - 11,64-30,43 mmol / l.

Amylase - een enzym dat verantwoordelijk is voor de afbraak van koolhydraten monosachariden.Het enzym aanwezig in het speeksel( a-amylase) en pakreaticheskom sap.Norm voor een alfa-amylase - 28-100 U / l en de isovormen pancreas - 0-50 U / L.Verhoging van amylase-activiteit kan wijzen op ernstige pathologieën zoals ontsteking van het buikvlies, pathologie van de pancreas, diabetes.Men kan ook vermoedt dat er een cyste van de alvleesklier of galblaas ontsteking.Verlaagde amylase gediagnosticeerd met lage functionele activiteit van de pancreas, de necrose, kanker resectie, alsook virale hepatitis, levercirrose en gestosis, zwanger.

Lipase breekt triglyceriden in het lumen van het lagere maagdarmkanaal.Wanneer alvleesklierontsteking actieve enzym in het bloed.De identificatie van lipase in plasma( in het bijzonder - in combinatie met amylase) met grote waarschijnlijkheid aangeeft ernstige pancreatitis.Border regels op lipase - 0-190 U / L.

Tabel normen bloed biochemische analyse bij volwassenen:

ASDIjzer 183ASD

index

leeftijdsnormen

Unit

Tot 1 maand.

tot 1 jaar

1-14let

totaal eiwit

49-69

57-73

62-82

g / l

albumine

34-44

36-49

37-55

g / l

seromucoid

0,13-0,20

U

Thymol pr.

0-4

U

C reaivny eiwit

negatieve

Amylase

120

U / l

ALT

40

U / l

ACT tot 40

u / l

cholinesterase

3000-9300

u / l

Alkalische fosfatase

aan 150

Voorafgaande 644

U / l

LDH

1536

Voorafgaande 960

Voorafgaande 576

U / l

CK

F 25-170

M25-200

ASL-0

50-250

U

totaal bilirubine

17-68

3,4-20,7

mol / l

directe bilirubine

4,3-12,8

0,83-3,4

umol / l

ongeconjugeerd bilirubine

12,8-55,2

2,56-17,3

umol / l

Cholesterol

1,6-3,0

1,8-4,9

3,7-6,5

mmol / l

B lipoproteïnen

1,5-3,5

1,4-4,5

3,55-5,5

g / l

Triglyceriden

0,2-0,86

0,39-0,93

0,4-1,86

mmol / l

Glucose

1,7-4,7

3,3-6,1

mmol / l

Ureum

2,5-4,5

3,3-5,8

4,3-7,3

mmol / l

Uriczuur

0,14-0,29

0,14-0,21

0,17-0,41

mmol / l

Creatinine

35-110

mmol / l

Kalium

4,5-6,5

4,0-5,6

3,6-5,1

mmol / l

Natrium

135-155

133-142

132-156

mmol / l

Calcium algemene

2,2-2,5

2,3-2,87

mmol / l

geïoniseerd calcium.

0,93-1,17

1,03-1,27

mmol / l

Fosfor

1,8-2,7

13-2,3

1,0-1,8

mmol / l

Magnesium

0,66-0,95

0,7-1,2

mmol / l

Copper

1,9-10,5

4,2-24,0

11,0-25,0

micromol/ l

9,8-33,0

6,3-15,0

9,3-32,0

umol / l

chloriden

96-107

mmol / l

molecuulgewicht

E254

240-260

U

E280

Gamma - HT 250

177

F 7-32

U / l

M 11-50

Lipase

183

U / l

scherm normale volwassen
mannelijke vrouwen
Totaal eiwit( tp) 60-85 g / l 60-85g / l
albuminen( albu) 35-50 g / l 35-50 g / l
Totaal bilirubine( Tbil) 8,5 - 20,5 mmol / l 8,5-20,5 mmol / l
indirecte bilirubine( DBIL) 1-8 mol / l 1-8 mol / l
directe bilirubine( idbil) 1-20 pmol / l 1-20 pmol / l
aspartaat aminotransferase( ALT) tot 37 u / l 31 u / l
Alanine aminotransferase( AST) tot 45 eenheden/ l 35 u / l
γ-glutamintransferaza( GGT) tot 55 u / l 40 u / l
Alkalische fosfatase( aLP) 30-130 U / l 30-110 U / l
Triglyceriden( remschoen) 0,4 - 1,8 mmol / l 0,4-1,8 mmol / l
Cholesterol( Chol) 35-5,5 mmol / l 3,5-5,5 mmol / l
VI lipoproteïnen( HDL) 1,7 - 3,5 mmol / l 1,7 - 3,5 mmol / l
Fibrinogeen( fg) 2-4 g / l tot 6 g / l( zwangerschap)
Amylase( amyl) 25-125 U / l 25- 125 U / l
urinezuur( urinezuur) 210-420 mkml / l 150-350 mkml / l
Creatinine( Crea) 62-120 mkml / l 55- 95 mkml / l
ureum( ureum) 2,8 - 7,2 mmol / l 2,8 - 7,2 mmol / l
C-reactief proteïne( CRP) tot 0,5 mg / l tot 0,5 mg / l
antistreptolysine O( ook, ASO) tot 200 U / l 200 U / l
glucose( glu) 3,8 - 6,3 mmol / l 3,8-6,3 mmol / l

Tabel normen analyse van bloed biochemie bij kinderen:

Hoe voor te bereiden voor de analyse van bloed biochemie?

Hoe voor te bereiden voor een bloedonderzoek op de biochemie

alcohol is niet toegestaan ​​gedurende 24 uur voor de behandeling.60 minuten voor bloedafname niet roken.Eten aanvaardbaar zijn niet later dan 12 uur voor de procedure.U kunt alleen zuiver water drinken, maar sap, thee, en zelfs kauwgom moeten worden uitgesloten.

Opmerking : oefening kan de resultaten aanzienlijk scheef onmiddellijk voor analyse.

Plisov Vladimir, een medische columnist phytotherapeutist tandarts


Waarom voelen de rokers duizelig na de sigaret?

Waarom voelen de rokers duizelig na de sigaret?

Inhoud: oorzaken van duizeligheid toestand na het opgeven van sigaretten ...

Lees Verder

Oorzaken en behandeling van bewegingscoördinatiestoornissen

Oorzaken en behandeling van bewegingscoördinatiestoornissen

Inhoud: tekenen van incoordination Oorzaken van coördinatie symptomen van atax...

Lees Verder

Hoe kan ik intracraniale druk meten?

Hoe kan ik intracraniale druk meten?

Inhoud: Redenen voor veranderingen in de intracraniële druk meetmethoden en prepar...

Lees Verder